Het Belgische bedrijf QBMT heeft de zorg innovatie Start-up Award 2015 gewonnen tijdens de zorg en ICT beurs 2015. De Zorg Innovatie Start-up Award is bedoeld om vernieuwende projecten en start-ups in de zorg onder de aandacht te brengen en te stimuleren. Mede onder invloed van ICT-innovaties zal de zorgsector de komende jaren sterk veranderen. 

Robot Zora

Zora, ook wel bekend als NAO robot van Aldeberan, is een een kleine menselijke robot. De robot wordt ingezet voor diverse toepassingen in de ouderenzorg, revalidatie en het onderwijs. Voorbeelden zijn het geven van een training aan ouderen, interactie met mensen om de eenzaamheid tegen te gaan en de inzet van de robot bij kinderen met Autisme.

Ontlasten van de zorgverlener

Volgens de jury leidt de inzet van Zora tot het ontlasten van de zorgverlener en tot betere en snellere persoonlijke zorg of hulp. Zij is gevalideerd in de zorgmarkt, sympathiek en spreekt tot de verbeelding. Het gaat om afleiding en vermaak in een omgeving waarbij mensen in een sleur of routine zitten. De potentie is duidelijk om meer te leren van human robot-interactie en om de intelligentie van de robot te verbeteren naar meer autonoom gebruik.

QBMT

QBMT is met name actief in het maken van de software om de robot Zora datgene te laten doen wat in de zorgsector gewenst is. Daarbij heeft zij een dashboard ontwikkeld waardoor gebruikers makkelijker zelf acties en teksten aan de robot kunnen toevoegen.

Bron : computable – robot-zora-wint-zorginnovatie-startup-award

via: robotblog.nl