Donderdag 22 januari vond de landelijke aftrap plaats van Smart Industry. Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter team Smart Industry: “De toekomst is aan Smart Industry. Wat we nodig hebben is een slagvaardige en daadkrachtige nationale Smart Industry-aanpak. Er is geen tijd te verliezen”.

Doelstelling Smart industrie

Het versterken van de Nederlandse industrie door maximaal gebruik te maken van de nieuwste informatie en technologische ontwikkelingen zodat deze efficiënter, flexibeler, kwalitatief beter en tailor made kan produceren.  In praktische zin wordt aandacht gegeven aan:

  • Sensoren en hoogwaardige ICT-netwerken om vergaande digitilisering van product- en procesinformatie te realiseren.
  • Nieuwe maak technologieen zoals robotica, 3D printing en printed Electronics
  • Productiesystemen waarbij productieapparatuur en mensen aan elkaar worden verbonden.

Minister Kamp

Dames en heren,

De impact van digitalisering op onze samenleving is enorm. We doen onze boodschappen steeds vaker online en om een vakantie te boeken, hoeven we ook de deur niet meer uit. De afgelopen jaren heeft mobiel internet een enorme vlucht genomen. En nu komen we in het tijdperk dat apparaten aan het internet worden gehangen, het Internet of Things. We wonen straks in smart homes. We kennen de op afstand bedienbare thermostaat en het licht dat aanspringt als iemand een kamer binnenloopt. Maar er bestaat ook al kleding die met behulp van sensoren en bodyscans geheel op maat is gemaakt.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Niet alleen voor ons dagelijks leven, ook voor de industrie zullen de gevolgen revolutionair zijn. Smart Industry betekent efficiënter werken. Digitalisering en robotisering maken slimmere producten mogelijk en nieuwe business-modellen. Daarbij komt nog dat het industriële vestigingsklimaat in Nederland er beter van wordt. En dat biedt kans om meer productie in Nederland op te bouwen en naar Nederland te halen.

Bron : Rijksoverheid – toespraak-van-minister-kamp-bij-de-aftrap-actieagenda-smart-industry

Bron foto : VTT research

via: robotblog.nl