De robotvoetballers van de Technische Universiteit Eindhoven zijn er niet in geslaagd hun wereldtitel te prolongeren tijdens de RoboCup in Nagoya in Japan. De Eindhovense robotvoetballers verloren de WK-finale van de Chinese aartsrivaal. Het kampioenschap voor zorgrobots draait om het uitvoeren van huishoudelijke opdrachten en zorgtaken. Tech United haalde hier zondag 30 juli zilver.

Tech United verloor de finale van het WK robotvoetbal met 6-3 van het Chinese team Water. In de groepsfase werden de Chinezen nog verslagen, maar in de eindstrijd bleek Water oppermachtig. De Chinese robots lieten de bal snel rondgaan en verdedigden agressief.

Middle Size League RoboCup

De laatste jaren gaan de RoboCup-finales in de Middle Size League met rijdende robots meestal tussen Water en Tech United. In de halve finale bleek Tech United nog veel te sterk voor het Australische Nubot-team, dat met 9-0 werd verslagen. Nubot speelde lange tijd met een robot minder, nadat die op hol was geslagen. Tech United haalde tot nu toe drie keer de wereldtitel en stond 10 keer in de finale.

Small Size League RoboCup

Het tweede Nederlandse team in de Middle Size League, de ASML Falcons, eindigde als vijfde. Dat team bestaat uit medewerkers van de Veldhovense chipmachinefabrikant ASML. In de Small Size League eindigde debutant RoboTeam van de Universiteit Twente op de veertiende plaats. In dat onderdeel spelen minirobots (maximaal 15 centimeter hoog) met een oranje pingpongbal op een veld van 6 bij 9 meter.

Kampioenschap voor zorgrobots

Het gaat vooral om herkenning en manipulatie. Objecten moeten worden herkend, waarna ze opgepakt kunnen worden en ergens anders kunnen worden neergezet. Op die manier is een robot breder inzetbaar van voor alleen interactie met mensen.

Bron: https://www.bright.nl/nieuws/twee-keer-zilver-voor-eindhovense-robots-op-robocup

Gerelateerde berichten

via: robotblog.nl