Zorgrobot AMIGO van de TU/e is een van de topfavorieten voor een gouden plak op de RoboCup German Open in Magdeburg. AMIGO komt uit in de @Home League op dit toernooi, dat loopt van 24 t/m 26 april. Het doel van deze robotsport is om sneller zelfstandige robots te ontwikkelen die zorgbehoevenden thuis kunnen helpen, zodat ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen. AMIGO werd vorig jaar tweede, en het team mikt dit jaar op de eerste plaats. 

Onze samenleving vergrijst, en oudere mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Dat vraagt veel zorgpersoneel, waar mogelijk een tekort aan gaat ontstaan, en wat zwaar gaat drukken op de zorgfinanciering. Een oplossing  daarvoor is het gebruik van zelfstandige robots, die mensen op allerlei manieren kunnen helpen thuis. Denk aan het naar buiten brengen van de vuilcontainer, het oprapen van een gevallen pen, of iets halen uit de koelkast. De @Home-League van RoboCup is een robotsport gericht op de ontwikkeling van dit soort robots. Door het competitie-element en de open kennisuitwisseling op de toernooien, gaat de ontwikkeling snel vooruit. De robots zijn geheel zelfsturend, en moeten zo goedkoop mogelijk gemaakt kunnen worden, om een betaalbare oplossing te bieden.

De wedstrijd bestaat uit verschillende proeven waarin wordt gekeken in hoeverre de robots de vaardigheden onder de knie hebben die nodig zijn om een waarachtige ‘robothulp’ te kunnen zijn. Het gaat bijvoorbeeld om spraakherkenning, personen en objecten herkennen, dingen oppakken en er iets mee doen, maar ook om complexe proeven zoals het opnemen en serveren van bestellingen in een onbekend restaurant.

Het TU/e-team behaalde vorig jaar met zijn robot AMIGO de tweede plek, en haalde ook zilver op het WK in Brazilië. Teamleider Janno Lunenburg hoopt dit jaar een treetje hoger uit te komen, dankzij veel verbeteringen aan de robot, en dan vooral aan de ‘hersenen’, de aansturing. Tot vorig jaar berekenden verschillende onderdelen van de robot elk apart waar ze precies waren, wat nogal eens tot vastlopers leidde. Nu heeft de robot één ‘wereldmodel’, waardoor hij intelligenter en soepeler handelt. Ook het verbeterde navigatiesysteem draagt daaraan bij. Verder is de robot veel sneller geworden door de verbeterde spraakherkenning. Daardoor hoeft hij minder vaak bevestiging te vragen of hij het goed verstaan heeft.

Het Eindhovense team neemt de opvolger van AMIGO ook mee naar Magdeburg. Deze robot, SERGIO (Second Edition Robot for Generic Indoor Operations), is weliswaar nog niet af, maar kan wel al aan een paar proeven deelnemen. SERGIO is vooral beweeglijker, en kan daardoor beter naar objecten reiken. Ook heeft de robot een wielophanging gekregen die geïnspireerd is op raceauto’s, waardoor het contact met de bodem een stuk beter is bij oneffen oppervlakken.

De finales van de German Open zijn op zondag, 26 april. De WK RoboCup is dit jaar in China, in de miljoenenstad Hefei, van 17 tot en met 23 juli. Daar speelt ook het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven, en verdedigt er de wereldtitel. Het AMIGO-team hoopt er de tweede plaats van vorig jaar te verbeteren.

via: robotnieuws.blogspot.nl