De toonaangevende econoom Daron Acemoglu geeft op zaterdag 5 november een openbaar gastcollege aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Het college gaat over een essentieel onderwerp in de snel veranderende wereld: ‘The Race of Man Against Machine’. Steeds meer taken die ooit door mensen werden verricht, worden tegenwoordig uitgevoerd met behulp van robotica en kunstmatige intelligentie. Wat is het effect hiervan op de arbeidsmarkt?

Sommige economen zien de toekomst van de arbeidsmarkt somber in omdat bepaalde banen overbodig worden als gevolg van nieuwe technologieën. Maar Acemoglu ziet de huidige ontwikkelingen in robotica en kunstmatige intelligentie als een fase in een langdurig proces. In de loop van de geschiedenis zijn er, telkens als bestaande taken overbodig werden, nieuwe geschoolde functies ontstaan. Acemoglu stelt dat dit een race is tussen twee krachten: automatisering door machines en het creëren van nieuwe, complexe taken door de mens. Of de arbeidsmarkt gaat instorten is afhankelijk van het evenwicht tussen deze twee.

Het levenswerk van Daron Acemoglu bestaat uit het beantwoorden van de fundamentele vraag waarom sommige landen rijk zijn en andere arm. Zijn boek Why Nations Fail, dat hij heeft geschreven met James Robinson stelt dat economisch succes afhankelijk is van sterke maatschappelijke instituties. Het boek bereikte de bestsellerlijst van de New York Times. Daron Acemolgu is geboren in Turkije en studeerde in het Verenigd Koninkrijk. Hij is momenteel Elizabeth and James Killian Professor of Economics aan het Massachusetts Institute of Technology. Hij heeft talloze prijzen, erelidmaatschappen en eredoctoraten ontvangen.

via: robotnieuws.blogspot.nl