Het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven doet van 8 tot en met 12 april mee aan de RoboCup Portugal Open. Het toernooi, dat de Eindhovense robots in 2014 en 2013 al wonnen, is de testcase voor de WK RoboCup in Hefei (China) in juli, waar ze hun wereldtitel gaan verdedigen. De onlangs aangescherpte Fair-Playregels lijken in het voordeel van de technisch spelende robots van de TU/e. Zorgrobot AMIGO gaat eind april naar de RoboCup German Open, waar hij vorig jaar de tweede plaats behaalde.

Hard inkomen, de robot aan de bal van achter aanvallen, inworpen uitlokken, vorig jaar mocht het allemaal nog in de Middle Size League (MSL), de ‘koningsklasse’ van RoboCup. Maar door nieuwe regels zullen de scheidsrechters dit jaar eerder een kaart trekken. En dat is in het voordeel van de technisch spelende teams, zoals dat van de TU Eindhoven, de regerend wereldkampioen. Maar dat wil niet zeggen dat een prolongatie van de titel makkelijk wordt. “Onze concurrenten hebben vast niet stil gezeten. Zij gaan vast ook meer ‘passen’. Dus het blijft spannend”, verwacht de nieuwe teamcoach en TU/e-studente Lotte de Koning.

De Eindhovense studenten en onderzoekers voerden ook dit jaar weer verbeteringen door om de concurrentie voor te blijven. Ze verbeterden onder meer softwarematig de dieptepass over de grond en het ‘doortikken’ van de bal. Ook kwamen er sneller oplaadbare batterijen met meer capaciteit, want de oude accu’s waren bij uitlopende wedstrijden een ernstige bottleneck.

De RoboCup Portugal Open vindt plaats in Vila Real, in het noorden van Portugal. Het is het enige RoboCuptoernooi in Europa dit jaar waar voetbalrobots uit de Middle Size League in actie komen. De robots spelen geheel zelfstandig, zonder menselijke sturing. De finales zijn op zondag 12 april.

Zorgrobot AMIGO van de TU/e komt uit in de zogeheten @Home-competitie op de German Open RoboCup, 24 tot en met 26 april in het Duitse Magdeburg. Vorig jaar behaalde AMIGO er de tweede plaats.

In de @Home-competitie moeten robots geheel zelfstandig huishoudelijke taken uitvoeren. Een voorbeeld is de ‘restaurant challenge’ waarbij de robots bestellingen opnemen en serveren. De robots moeten hiervoor mensen kunnen verstaan, herkennen en volgen, en ze moeten uit een aantal mogelijkheden het juiste drankje of etenswaar herkennen en op kunnen pakken .

Het team rond AMIGO verbeterde het afgelopen jaar vooral de software. De spraakherkenning werd stukken beter en gesprekken tussen mens en robot verlopen daardoor sneller. Bovendien zijn het model dat de robot van de wereld heeft en het navigatiesysteem verbeterd, waardoor de robot natuurlijker en vlotter beweegt.

Wereldkampioen
De WK RoboCup is dit jaar in China, in de miljoenenstad Hefei, van 17 tot en met 23 juli. Dat is in het hol van de leeuw, want in de finale speelde het TU/e-team de afgelopen jaren vaak tegen het Chinese team Water. Het Eindhovense voetbal team hoopt in China weer de wereldtitel te pakken, net als in 2012 (Mexico-City) en 2014 (Brazilië). TU/e-zorgrobot AMIGO behaalde op het WK in 2014 de tweede plaats in de @Home-competitie.

Kennis delen
Het doel van RoboCup is het versnellen van de ontwikkeling van robottechnologie ten behoeve van onze samenleving. RoboCup heeft daarvoor een doel geformuleerd: in 2050 moet een team van voetbalrobots de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan. De robots op RoboCup zijn allemaal autonoom: ze handelen zonder menselijke sturing. Doordat de deelnemende onderzoekers na de toernooien hun nieuwe kennis met elkaar delen, gaat de technologie snel vooruit.

via: robotnieuws.blogspot.nl