We hebben een gesprek gevoerd met Stefano Stramigioli. Op 3 december zijn we naar een college van hem gegaan aan de Universiteit van Nederland gaan kijken. Dit initiatief biedt elke dag van de werkweek een college van een hoogleraar aan. Die vertelt in een kwartier over zijn vak. Stefano Stramigioli van de Universiteit Twente vertlet vijf keer een kwartier over robotica ontwikkelingen waar hij en zijn collega’s mee bezig zijn.

Geweldig robot optreden

Het was een geweldig optreden met veel robots, toepassingen, presentaties en uitleg. Stramigioli leek zijn hele laboratorium mee te hebben genomen en haalde alles uit de kast. We verwijzen je graag naar het YouTube kanaal

Na de 5 colleges hebben we de kans gekregen om professor Stramigioli een paar vragen voor te leggen. Dat leverde het volgende gesprek op:

Robots.nu in gesprek met Stefano Stramigioli

Q: Zijn er robotica ontwikkelingen die u gevaarlijk lijken?

A: “In potentie is elke technologische ontwikkeling gevaarlijk, maar ik denk dat de voordelen veel groter zijn als we maar in de gaten houden dat er altijd een UIT knop op een robot zit. Je ziet bijvoorbeeld ook dat robots door terroristen zouden kunnen worden gebruikt, maar je houdt niet alles tegen. Technologie is een zwaard met met twee scherpe kanten en dat blijft.”

Q: Bent u dan ook niet bang voor kunstmatige intelligentie?

A: “Nee daar ben ik niet bang voor. Ik verwacht niet dat dit vakgebied zo snel zal ontwikkelen. Er zijn al eerder momenten geweest waarin mensen daar hoge verwachtingen van hadden, maar het is nog niet uitgekomen.

Q: In welk deel van onze samenleving ziet u robots de meeste impact hebben?

A: “In de zorg. Daar hebben we robots gewoon nodig, daar is geen discussie over mogelijk.”

Q: Zal er ooit een moment komen dat een robot niet meer van een mens is te onderscheiden?

A: “Dat weet ik niet. Als dat ooit komt dan zal het een biologische robot zijn die bijvoorbeeld alleen een titanium skelet heeft maar verder biologisch is gebouwd.”

Via: robots.nu