Vaak lees je hoe robots ons nu en in de toekomst helpen. Maar in dit geval is het andersom. Als je professor Veloso gaat bezoeken in Pittsburgh dan loop je grote kans dat er je een Cobot tegenkomt; een robot die jou om hulp vraagt.

Cobot zal bijvoorbeeld bij de lift staan en je vragen of je het knopje voor de 4e etage wil indrukken en daar aangekomen hem wil helpen door op zijn ‘done’ knop te drukken. Waarom moeten mensen ineens robots gaan helpen? Deze aanpak heeft Veloso gekozen vanwege zijn lange ervaring met robots die autonoom moeten zijn. Het is namelijk heel moeilijk robots in een menselijke omgeving te laten werken. Ze worden nuttiger wanneer je ze hulp biedt bij bepaalde taken. 

Nut van niet-autonome robots

De Cobots hebben de afgelopen tijd op de faculteit van Veloso tienduizenden uren nuttig werk gedaan zonder dat ze heel slim zijn. Zo brengen ze pakjes rond en wijzen ze gasten keurig de weg. Door de hulp die ze aan de mensen in hun omgeving vragen zijn ze niet al te complex. Ze hebben geen armen, geen handen en slechts een zeer beperkte woordenschat. Zo zie je dat de samenwerking tussen mens en robot twee kanten op kan gaan. 

Via: robots.nu