Robots.nu bezocht het Aldebaran Atelier

Net op de zuidrand van Parijs gingen wij op bezoek bij het onlangs geopende Aldebaran atelier om de ‘menselijke’ robots Nao en Pepper in actie te zien. Het lichte en ruime Aldebaran atelier is toegankelijk voor iedereen en is helemaal ingericht op het kennismaken met deze twee robots.

Robot Pepper spreekt haar talen

Pepper zorgt voor de begroeting door zich naar je toe te draaien. Ze is een fraai model met een slanke taille en prachtige ogen. In de robotwereld wil het oog ook wat…. En Pepper spreekt haar talen. De begroeting is weliswaar in het Frans, maar is ook zo omgezet naar het Engels, da’s nou weer handig van zo’n robot.

Nao is prettig gezelschap

Nao is prettig gezelschap en loopt graag mee aan de hand. Als een kleuter komt hij tot kniehoogte en kijkt af en toe schuin omhoog of je er nog bent en om te vragen – in het Frans of Engels – of we klaar zijn met wandelen. Er zijn inmiddels behoorlijk wat leuke toepassingen voor Nao, waardoor hij goed kan lopen, dansen, schrijven, rekenen en een spelletje met je kan doen. Zowel Nao als Pepper maken gebruik van hetzelfde software platform dus veel is vergelijkbaar. Alleen heeft Pepper geen benen maar drie grote wielen waarmee ze zich soepel kan verplaatsen. Zo zijn het beiden echte dansfans; Nao is goed in Tai Chi en Pepper swingt mee op vlotte liedjes.

Bekijk het filmpje van de gesprekken met NAO en Pepper

Toegankelijke robots

Wat opvalt is hoe toegankelijk de robots zijn, vooral Pepper. De veranderende kleuren in de ogen bij het luisteren en praten, de kleine gebaartjes en geluidjes, en de leuke antwoorden, geven echt een gevoel van interactie. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat Pepper in Japan wordt ingezet in de winkels van Softbank (mobiele telefonie/Internet) om klanten kennis te laten maken met robots en van productinformatie te voorzien via spraak en haar tablet op borsthoogte. Ook in winkels van Nestlé in Japan wordt Pepper ingezet om koffiemachines te verkopen.

Nao wordt vooral gebruikt in de academische wereld en in het onderwijs. Pepper zal in het eerste kwartaal in Japan op de markt komen. Beiden zijn absoluut voorbeelden hoe aantrekkelijk robots nu al zijn om mee te communiceren. Dat zal in de toekomst zeker nog aantrekkelijker en toegankelijker worden gemaakt. 

Robots.nu ontmoet pepper robot

 

Via: robots.nu