10 februari 2015: IBM Watson en Softbank (van robot Pepper en Nao) gaan samenwerken om robots verder te ontwikkelen. Samsung zet in op robotica en domotica en spraakgestuurde TV’s . Microsoft ontwikkelt een algoritme dat afbeeldingen beter herkent dan de mens. Drie ontwikkelingen in één week die de mogelijkheden van een robot verruimen.

1. IBM Watson met robot Pepper

De techniek achter Watson stelt ‘cognitieve computers’ in staat om menselijke taken uit te voeren. Zo kunnen ‘cognitieve computers’ razendsnel de gegevens uit meerdere onderzoeken analyseren, antwoord geven op vragen en op een sympathieke manier de interactie met mensen aangaan. Toegepast op bijvoorbeeld de robot Pepper stelt deze techniek de robot in staat om de interactie met mensen te verbeteren.

Bron : numrush – ibm-betreedt-japanse-markt-met-supercomputer-watson

2. Spraakherkenning in TV en robots

In veel smart TV’s zit spraakherkenning. Samsung geeft aan dat wanneer deze optie aanstaat alle gesprekken worden opgenomen. Spraakbesturing zal naar verwachting in toenemende mate gebruikt gaan worden. Naast Samsung gaat ook Google binnenkort komen met Android TV met spraakherkenning. Google is al ver op dit onderdeel getuige Google Translate en Google Now.

3. Beeldherkenning verbetert snel

Microsoft kondigt aan dat ze een deep learning algoritme heeft ontwikkeld waarmee computers beelden (o.a gezichten) herkennen. Dit algoritme leert van zijn eigen fouten en wordt steeds beter. Microsoft wil het systeem gaan in zetten om in de toekomst sneller afbeeldingen te vinden in het Imagenet-database. Waar mensen tijdens het raden van antwoorden een foutpercentage hebben van 5,1 procent, heeft het nieuwe systeem de Microsoft computer een foutpercentage van 4,94 procent. Hiermee overtreft het systeem van Microsoft de mensheid. Onlangs ontwikkelde Google een soortgelijk systeem dat 6,66 procent van de afbeeldingen niet goed raadde Gezichten herkennen, spraak herkennen en inhoud interpreteren. Bedenk eens wat deze technieken voor een robot kunnen betekenen! De mogelijkheden van robots nemen echt enorm toe.

Bron :xgn – Microsoft computer met algoritme herkent afbeelding beter dan de mens

Via: robots.nu