Met een robot opereren gaat gewoon beter, stellen vier chirurgen van het UMC Utrecht in Medisch Contact. Hoewel wetenschappelijk bewijs van de meerwaarde moeilijk te leveren valt, is het voordeel voor patiënt en chirurg evident. In Nederland wordt al veertien jaar in toenemende mate gebruikgemaakt van operatierobots.

 

Inzet robot chirurg

Robotchirurgie is vooral bekend vanwege inzet bij prostaatkanker, maar de twintig Nederlandse robots worden op steeds grotere schaal ingezet bij complexe scopische ingrepen aan slokdarm, middenrif, maag, rectum en bekkenbodem. Met de toename van robotchirurgie is ook de discussie over het gebruik van deze geavanceerde technologie in een stroomversnelling gekomen. Of de extra operatiekosten zich terugbetalen in lagere ziekenhuislasten zoals kortere opnameduur, minder complicaties en sneller herstel is op dit moment nog niet eenduidig te stellen; overtuigend bewijs hiervoor ontbreekt.

Technologische ontwikkeling sneller dan wetenschap

Het moeilijke is dat de technische ontwikkeling vaak sneller gaat dan het verzamelen van data uit gerandomiseerde trials. Tegen de tijd dat je toe bent aan je analyse, zijn de techniek en de uitkomsten alweer verbeterd. Het gebruik van robots zal in de komende jaren verder toenemen. Gebruikers zien uit naar verdere technische verfijning, zoals introductie van haptische feedback, en naar de introductie van alternatieve systemen. Ook is de verwachting dat de prijzen zullen dalen door toenemende concurrentie na het vervallen van patenten. Bron: UMC Utrecht, 5 november 2014

Via: robots.nu