Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen zet een Da Vinci-robot in voor ingrepen aan de dikke darm en endeldarm. Naar verwachting kan de robot op korte termijn ook worden ingezet bij longoperaties.

De Da Vinci-robot wordt tot nu toe vooral gebruikt voor operaties bij prostaatkanker. De nieuwe toepassingen verbreden dan ook de inzetbaarheid van de Da Vinci-robot in het ziekenhuis. Andere ziekenhuizen gebruiken de oude versie van de robot al langer voor darmoperaties. Het CWZ wilde hiermee echter wachten tot de lancering van de nieuwe versie van de Da Vinci-robot, aangezien de operaties hiermee veiliger zouden kunnen worden uitgevoerd.

Nauwkeuriger werken

De robot kan het operatiegebied bij darmpatiƫnten tot tienmaal vergroten in driedimensionale beelden, waardoor de chirurg veel beter zicht krijgt op het probleem. Dit maakt het mogelijk nauwkeuriger te werken op moeilijk bereikbare plaatsen. De kans op complicaties wordt hierdoor kleiner.

Bekijk hieronder een reportage die Santeon, waarvan het CWZ onderdeel uitmaakt, online heeft gepubliceerd over de Da Vinci-robot bij het CWZ.

Via: visionandrobotics.nl