Insecten zijn regelmatig bron van inspiratie voor nieuwe robots. De robots kunnen onder andere in rampgebieden en tijdens zoekoperaties zeer nuttig blijken. Om te zorgen dat de robots goed over moeilijk begaanbaar terrein en langs allerlei obstakels kunnen manoeuvreren zetten veel wetenschappers allerlei sensoren in. Wetenschappers van de University of California, Berkeley hebben voor een andere aanpak gekozen en hun robot uitgerust met een gladde behuizing, waardoor hij eenvoudig langs objecten en obstakels kan glijden.

De robot, de VelociRoACH, is gebaseerd op een kakkerlak en is ontwikkeld nadat wetenschappers met behulp van hoge snelheidscamera’s het gedrag van kakkerlakken hebben vastgelegd. Deze analyse wijst uit dat de gladde rug van de kakkerlak een belangrijke rol speelt in de wijze waarop het insect langs obstakels zoals grassprieten manoeuvreert. De schaal zorgt ervoor dat de robot eenvoudig op zijn zij kan draaien, waardoor hij door dunnere openingen kan bewegen.

Kunstmatige rechthoekige behuizing

Onderzoekers hebben de proef op de som genomen en dezelfde kakkerlakken uitgerust met een kunstmatige rechthoekige behuizing. Deze bleek de insecten aanzienlijk te hinderen in het passeren van dezelfde grassprieten. De schaal blijkt dus een essentieel onderdeel te zijn van het lichaam van de kakkerlak.

Op basis van hun bevindingen hebben de wetenschappers de rug van de kakkerlak nagebouwd en op een robot bevestigd. Nadat het ontwerp meerdere keren was gefinetuned lukte het de ontwikkelaars het natuurlijk op zijn zijkant rollen van de kakkerlak na te bootsen met de robot. De robot kan hierdoor op zijn zij draaien zonder dat hierbij programmeer taal of elektrische componenten komen kijken.

Bescherming

De harde schaal van de robot biedt overigens ook andere voordelen. Zo functioneert de schaal als een soort pantser, waarmee de interne componenten van de robot worden beschermd. De robot kan dankzij zijn gladde rug dus niet alleen beter manoeuvreren, maar wordt ook beter bestand tegen beschadigingen.

Via: visionandrobotics.nl