Google introduceert Brillo, een besturingssysteem voor Internet of Things hardware. Daarnaast lanceert Google Weave, een softwarematige communicatielaag die op hardware wordt gelegd en hardware in staat stelt te communiceren met onder andere Android-apparaten.

Brillo is op Android gebaseerd en kent dan ook veel onderdelen die we kennen uit Google’s mobiele besturingssysteem. Denk hierbij aan een kernel en een hardware abstractielaag. Daarnaast zien we ook verschillende beveiligingsfeatures uit Android terug in Brillo. Het besturingssysteem is door Google ontwikkeld in samenwerking met Nest, het bedrijf achter de slimme gelijknamige thermostaat. Brillo biedt ondersteuning voor onder andere WiFi en Bluetooth Low Energy.

Draadloze communicatie in apps

Weave moet het voor ontwikkelaars eenvoudiger maken draadloze communicatie te verwerken in hun software. Android-gebaseerde apparaten moeten automatisch Brillo en Weave apparaten gaan herkennen. Nadat een koppeling is gelegd moet het mogelijk zijn de IoT-apparatuur via een Android-smartphone of -tablet aan te sturen.

Brillo wordt naar verwachting als developer preview beschikbaar gesteld in het derde kwartaal van 2015. Weave laat iets langer op zich wachten en wordt in het vierde kwartaal van dit jaar verwacht.

De keynote van Google op Google I/O

Via: visionandrobotics.nl