Het Martini Ziekenhuis schaft een da Vinci operatierobot aan voor minimaal invasieve chirurgie (kijkoperaties). De robot zal vooral door chirurgen, urologen en gynaecologen worden gebruiken voor de behandeling van oncologische patiënten. Het ziekenhuis trekt hiervoor een specialist aan met robotervaring.

Minimaal invasieve chirurgie (kijkoperatie) is opereren door middel van een kijkbuis in de buik. Dit biedt voordelen als een kortere opnameduur en minder bloedverlies. Rond de navel maakt de operateur een klein sneetje en brengt een dunne buigzame slang met een kleine camera in. Via een beeldscherm kan de arts zo de binnenkant van de buik bekijken en ook operaties uitvoeren. Een robotoperatie is een ander soort kijkoperatie waarbij de camera en instrumenten door de operateur op afstand worden bediend. De operateur kan het operatiegebied tot 10 maal vergroot zien in 3D. Dit maakt langdurig precisiewerk mogelijk op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals een prostaatverwijdering bij prostaatkanker.

Niet te stuiten ontwikkeling

Hans Feenstra, bestuursvoorzitter Martini Ziekenhuis: ‘Een robot geassisteerde operatie is een niet te stuiten ontwikkeling. Wij vinden het als topklinisch opleidingsziekenhuis dan ook onze verantwoordelijkheid de patiënten in onze regio deze hoogwaardige zorg te bieden. We verwachten begin volgend jaar de eerste operaties in Groningen te kunnen verrichten.’

De Martini-Klinik in Hamburg is door het doorvoeren van allerlei verbeteringen, onder andere met behulp van uitkomstindicatoren, erin geslaagd het aantal complicaties bij een operatie van prostaatkanker sterk te verlagen. Uit de ervaring in Hamburg blijkt dat bij dergelijke complexe operaties focus, feedback en continu verbeteren essentieel zijn. Hierbij worden de wensen van patiënten nadrukkelijk betrokken. Zo scoren ze op het voorkomen van incontinentie- en impotentieproblemen na een operatie, belangrijke uitkomsten voor patiënten, ruim vijf keer beter dan het gemiddelde in Duitsland. Specialisten van het Martini Ziekenhuis gaan daarom met de kliniek in Hamburg kennis en kunde uitwisselen.

Uitkomstindicatoren voor kankersoorten

Sjaak Wijma, vertegenwoordiger van de medische staf: ‘Daarnaast ontwikkelen we ook binnen het samenwerkingsverband Santeon uitkomstindicatoren voor de vier meest voorkomende kankersoorten. Uitkomstindicatoren bieden de mogelijkheid om de resultaten van zorg en behandeling te toetsen en inzichtelijk te maken voor collega’s, patiënten, verwijzers en zorgverzekeraars. Zo maken we de toegevoegde waarde van de zorg voor de patiënt duidelijk.’

Via: visionandrobotics.nl