Bij de TU Delft gaat de eerste hoogleraar Biorobotica van Nederland aan de slag. Martijn Wisse is verbonden aan de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen (3mE).

Marijn Wisse, hoogleraar Biorobotica bij de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen (3mE) van de TU DelftWisse gaat zich richten op onderzoek en onderwijs naar de natuur inspiratiebron voor het ontwerp van robots en de samenwerking tussen mens en robot. “De (menselijke) biologie dient in dit vakgebied als voorbeeld voor hoe wij robots moeten ontwerpen. Er zijn in de natuur immers genoeg voorbeelden van ‘intelligente’ ontwerpen. Zo hebben we bijvoorbeeld goed gekeken naar de manier waarop pezen aan de botjes van mensenhanden vastzitten. Met onder meer die kennis hebben we gevoelige robotgrijpers kunnen ontwikkelen die nu daadwerkelijk in de tuinbouw worden ingezet om kwetsbare producten op te pakken en te sorteren”, zegt Wisse.

Allerlei wetenschappelijke uitdagingen

Bij de verdere ontwikkeling van robotica zijn er nog voldoende wetenschappelijke uitdagingen. Als voorbeeld noemt Wisse het compenseren van fouten in sensorgegevens, iets wat ook mensen doen. “De menselijke sensoren (ogen, oren e.d.) zijn eigenlijk veel te onnauwkeurig en te traag voor de prestaties die we leveren. Blijkbaar compenseren we op een of andere manier de foutjes in onze ‘sensorgegevens’. De magie zit hem daarbij in training. We leren te compenseren. We willen dat principe ook overbrengen op onze robots”, aldus Wisse. “Verder is het een cruciale wetenschappelijke uitdaging om alle aspecten van robotica, dus ontwerp, aansturing én sensoren, als één geheel aan te pakken.”

Wisse ziet een rooskleurige toekomst voor robots en verwacht dat deze industrie-breed zullen worden ingezet. Ook in het MKB gaan robots naar verwachting een belangrijke rol spelen. “De eerste toepassingen vinden we in de tuinbouw en in de metaalindustrie. Het gaat veelal om kleine bedrijfjes die nog heel veel repetitief handwerk verrichten, bijvoorbeeld dingen in doosjes stoppen of sorteren.”

Impact op werkgelegenheid

Over impact op werkgelegenheid maakt de hoogleraar Biorobotica zich weinig zorgen. “Het is uiteraard wel verstandig om deze ontwikkeling scherp in de gaten te houden. Natuurlijk zullen er bepaalde taken worden overgenomen door robots; volgens mij trouwens niet zo zeer in Nederland maar meer in landen als China. Maar aan de andere kanten biedt de verdere ontwikkeling van dit soort robotica enorm veel kansen voor Nederland, ook in termen van werkgelegenheid.”

Via: visionandrobotics.nl