Een nieuwe minuscule fotonische chip maakt het verwerken van data een stuk efficiënter. Onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit van Utah hebben een chip ontworpen die in staat is een lichtstraal op efficiënte wijze te splitsen, waardoor verschillende soorten data eenvoudiger uit dergelijke lichtbundels kunnen worden gefilterd. Dit kan het energieverbruik van robots gaan terugdringen.

Wie via internet data opvraagt krijgt deze aangeleverd via een fiber optische kabel, waarin licht wordt getransporteerd. Eenmaal op bestemming aangekomen moet de lichtbundel worden gesplitst om verschillende data uit de straal te filteren. Deze mogelijkheid bestaat al langer, maar dit kostte voorheen veel tijd en rekenkracht aangezien zeer snel bewegende fotonen moesten worden omgezet in in langzamere electronen. De nieuwe fotonische chip pakt dit probleem aan door uitsluitend te werken met fotonen. Fotonen hoeven dus niet langer omgezet te worden in electronen, wat veel tijd en rekenkracht scheelt. Dit kan in theorie een enorme tijdwinst opleveren.

Andere voordelen

Uitsluitend werken met fotonen biedt ook andere voordelen. Zo verbruikt de chip hierdoor minder energie dan zijn voorganger, waardoor gebruikers op de energierekening kunnen besparen. Apparaten waar de chip in wordt gebruikt, zoals robots, hoeven daarnaast minder vaak te worden opgeladen.

De nieuwe chip is 2,4 bij 2,4 micron zeer klein te noemen. Ter vergelijking: de kleine chip die dergelijke lichtstralen kan splitsen was voorheen 100 micron bij 100 micron. Een bacterie is ongeveer 2 micron groot. Ondanks de enorme schaalverkleining zijn de kosten relatief laag doordat gebruik wordt gemaakt van bestaande productieprocessen voor siliconen. Door de kleine afmeting van de chip is daarnaast minder minder materiaal nodig om de chip te kunnen maken, wat de kosten eveneens drukt.

Via: visionandrobotics.nl