De Duitse robotica- en automatiseringsmarkt groeit snel. De omzet op de markt is in 2016 tot recordhoogte gestegen en komt uit op 12,8 miljard euro. Sinds de economische crisis is de sector in zeven jaar tijd wat betreft omzet verdubbeld. Voor 2017 wordt een groei van 7 procent verwacht.

VDMADit meldt de VDMA, de brancheorganisatie voor de Duitse machinebouw. “In de wereldwijde race om de industrie te moderniseren, profiteren Duitse spelers van de robuuste economie. De toekomst voor onze sector ziet er optimistisch uit”, aldus Dr. Norbert Stein, voorzitter van de VDMA Robotics + Automation Association.

Meer omzet in alle segmenten

De omzet is gestegen in alle segmenten van de markt: robotica, geïntegreerde assemblage-oplossingen en machine vision. De totale omzet is gestegen van 6,2 miljard euro in 2009 tot 12,8 miljard euro in 2016. Voor 2017 verwacht de VDMA dat de omzet van de markt uitkomt op 13,7 miljard euro.

De export is met 9% gestegen. Duitsland blijft echter de belangrijkste afzetmarkt voor de Duitse robotica- en automatiseringsmarkt; in totaal werd 43% van alle geleverde oplossingen verkocht in Duitsland. Als we kijken naar internationale verkopen is Europa de belangrijkste drijver van groei, met een aandeel van 30%. China was goed voor 10% van de omzet, terwijl Noord-Amerika 9% van de omzet genereert.

Geïntegreerde assemblage-oplossingen

Geïntegreerde assemblage-oplossingen blijven het grootste subsegment van de markt. In dit segment steeg de omzet met 2% tot 7 miljard euro. De Duitse afzetmarkt is met 3% gegroeid, terwijl de export met 1% toenam. De automotive industrie is de belangrijkste afzetmarkt voor leveranciers van geïntegreerde assemblage-oplossingen. Deze afzetmarkt was goed voor 69% van de totale omzet van de leveranciers.Voor 2017 voorspelt de VDMA dat de omzet met 6% groeit tot 7,4 miljard euro.

De verkoop van Duitse robots is met 8% gestegen ten opzichte van een jaar geleden tot 3,6 miljard euro. Ook dit is een nieuw record. Volgens cijfers van de International Federation of Robotics staat Duitsland op de vijfde positie met het totaal aantal industriële robots dat in gebruik is. Zo’n 189,400 industriële robots zijn in Duitsland actief. In totaal zijn 21% meer industriële robots geproduceerd in 2016 dan in 2015. Voor 2017 voorspelt de VDMA een omzetgroei van 8% tot 3,8 miljard euro.

Machine vision

Machine vision volgt de groeitrend met een omzetgroei van 9%. De omzet in Duitsland steeg met 3%, terwijl de omzet op de exportmarkt met 14% is toegenomen. Voor 2017 verwacht de VDMA een omzetgroei van 10%.

Tot slot voorspelt de VDMA dat de Duitse arbeidsmarkt flink gaat groeien, wat vooral te danken is aan vergrijzing. Naar schatting zijn op de Duitse arbeidsmarkt in 2040 ruim 10 miljoen minder mensen actief dan in 2016. Dit komt neer op een daling van 20%. Om deze krimp op te vangen gaat automatisering volgens de VDMA een belangrijke rol spelen.

Via: visionandrobotics.nl