De online supermarkt Ocado gaat technici die haar distributiecentrum onderhouden ondersteunen met robots. Hiervoor wordt een robotplatform ontwikkelt dat met behulp van artificial intelligence, visionsystemen en machine learning de veiligheid, efficiëntie en productiviteit op haar werkvloer moeten vergroten. De robot moet zelf kunnen inschatten wanneer menselijke werknemers ondersteuning nodig hebben en kunnen leren over de omgeving waarin hij actief is.

Ocado is een online supermarktketen uit Groot-Britannië waar klanten hun boodschappen kunnen laten thuisbezorgen. Het distributiesysteem dat hierachter schuilgaat wordt onderhouden door technici. Het bedrijf wil een deel van hun werk gaan automatiseren. Hierbij is het niet de bedoeling werknemers te vervangen door robots, maar hen juist met robotica te ondersteunen. Het robotplatform SecondHands moet onder andere de juiste gereedschappen kunnen aanreiken of bijvoorbeeld objecten als ladders gaan verplaatsen.

Mensen analyseren

Het project is zeer ambitieus te noemen. Het SecondHands platform moet menselijke werknemers in real time kunnen analyseren met behulp van kunstmatige intelligentie en 3D vision systemen. Hierdoor moet de robot zelf kunnen bepalen wanneer werknemers hulp nodig hebben en deze proactief aanbieden voordat iemand daarom om vraagt. Ook de vorm van ondersteuning die het best geboden kan worden moet door het platform zelf worden vastgesteld.

De robot moet daarnaast in de praktijk stapsgewijs kennis en vaardigheden op kunnen doen over werkzaamheden in de specifieke omgeving waarin hij actief is. Hierdoor breiden de mogelijkheden van de robots zich continu uit, kan steeds betere ondersteuning worden geboden en kan de robot zich aanpassen aan ontwikkelingen op de werkvloer.

SecondHands

Om dit mogelijk te maken ontwikkelt Ocado samen met een aantal universiteiten het robotplatform SecondHands, dat onderdeel is van het Horizon 2020 onderzoeksprogramma van de Europese Unie. Deze robot moet niet alleen bij Ocado, maar ook in allerlei andere werkomgevingen aan de slag moeten. Het SecondHands project moet over vijf jaar volledig afgerond zijn.

Bron: Business Insider

Via: visionandrobotics.nl