Pilz introduceert PROBms, een kracht- en drukmeetsysteem waarmee mens-robot-collaboratie (MRC) conform ISO/TS 15066 kan worden gevalideerd. Zo kan met PROBms de door de ISO/TS voorgeschreven grenswaarden voor kracht of druk van de robotbeweging exact worden gemeten en zodoende worden gevalideerd. Het systeem wordt op huurbasis aangeboden door Pilz en wordt geleverd inclusief zowel gebruikerssoftware als producttraining.

PROBms is geschikt voor alle MRC-toepassingen conform ISO/TS 15066, waarin mens en robot een gemeenschappelijke werkruimte delen. Daartoe horen onder andere Pick & Place-toepassingen in de auto- en elektrotechnische industrie.

Huren in plaats van kopen

Het kracht- en drukmeetsysteem PROBms is bij Pilz wereldwijd verkrijgbaar op huurbasis. Niet alleen de huur van het systeem zelf is onderdeel van de huurovereenkomst, maar ook onderhoud, kalibratie en periodieke updates. Hierdoor stellen bedrijven zeker dat hun gebruikers de beschikking hebben over een technisch actueel en goed onderhouden meetsysteem. Met behulp van het systeem kunnen zij op elk gewenst moment de bij een wijziging van het MRC-proces noodzakelijke nieuwe metingen zelfstandig uitvoeren. Dit verhoogt de beschikbaarheid van robot-toepassingen en daarmee ook de productiviteit van dergelijke toepassingen.

Het kracht- en drukmeetsysteem PROBms bevat naast het eigenlijke meetapparaat PROBmdf de benodigde drukmeetfolies, de scanner, negen veren met verschillende veerkrachtconstanten om de verschillende lichaamsgebieden na te stellen. Ook wordt software voor bediening van het meetapparaat en het bijhouden van protocollen van de metingen meegeleverd. De set omvat bovendien een 1-daagse producttraining en een uitgebreid After Sales Package met onderhoud, kalibratie en continue software-updates.

Technische Specificatie ISO/TS 15066

Voor MRC schrijft de Technische Specificatie ISO/TS 15066 een meting van de kracht en druk van de robotbeweging voor. Daartoe geeft de TS voor elk lichaamsdeel specificaties voor de betreffende grenswaarden bij een botsing tussen mens en machine. Als de toepassing tijdens een contact tussen mens en robot binnen deze grenzen blijft, is de toepassing conform de norm. Met het nieuwe kracht- en drukmeetsysteem kunnen deze waarden nu voor het eerst “geschikt voor de industrie” exact worden vastgesteld en kunnen deze bij de configuratie van MRC-toepassingen worden meegenomen. Dit verhoogt de veiligheid voor de bedieners van dergelijke toepassingen.

PROBms van Pilz (bron: Pilz)

Via: visionandrobotics.nl