De praktische invulling van machineveiligheid staat centraal tijdens het Practical Safety Event, dat op 20 september wordt gehouden in de Basiliek in Veenendaal. Dit evenement wordt georganiseerd door ESV Technisch Adviesbureau in nauwe samenwerking met een aantal leveranciers op het gebied van veiligheidsartikelen. Op het programma staan hoofdzakelijk zeer praktisch gerichte workshops.

ESV Technisch AdviesbureauESV Technisch Adviesbureau, gevestigd in Barneveld, heeft het initiatief genomen voor dit evenement omdat er vaak te veel aandacht is voor het theoretische aspect van machineveiligheid. “Daarmee ontbreken de praktische handvatten, hoe men in de praktijk machineveiligheid moet toepassen”, zegt Bert Stap, directeur van ESV Technisch Adviesbureau. “Die handvatten willen we op het Practical Safety Event aanreiken. Omdat wij geloven dat machines alleen maar door het toepassen van de juiste veiligheidsoplossingen veiliger worden.”

Terug naar de basis

Het evenement richt zich op medewerkers van machinefabrikanten en productiebedrijven. “We zien helaas een ontwikkeling dat steeds meer medewerkers niet meer vertrouwd zijn met de basisprincipes van machineveiligheid”, aldus Stap. “Door gebrek aan deze basiskennis vinden velen het lastig machineveiligheid in de praktijk toe te passen. Er is dus alle reden voor een praktisch gericht machineveiligheid event, waarbij we samen met de deelnemers terug gaan naar de basis.”

Vorig jaar is het Practical Safety Event voor de eerste keer georganiseerd als een kleinschalig evenement, met het streven dit uit te laten groeien naar een jaarlijks event. Het enthousiasme van de deelnemers en de betrokken leveranciers was dermate groot dat ESV Technisch Adviesbureau er nu mee door gaat. De initiator kan daarbij opnieuw rekenen op de steun van ruim tien partners.

Workshops

De deelnemers kunnen diverse workshops volgen. Tijdens één van de workshops wordt teruggegaan naar de basisprincipes van machineveiligheid: het veiliger maken van machines om ongevallen te voorkomen. “Deze workshop hebben wij de titel ‘Safety for dummies’ gegeven”, vertelt Stap. “Hiermee willen we niemand kwetsen, maar alleen maar benadrukken dat we machineveiligheid toegankelijk willen maken voor iedereen.”

Bij een andere workshop kunnen de deelnemers alle vragen stellen die ze maar hebben. Deze worden dan beantwoord door deskundigen op het gebied van machineveiligheid. Elke workshop is zo opgezet dat de deelnemers met de informatie direct in de praktijk aan de slag kunnen. Wie behoefte heeft aan meer informatie over een bepaald onderwerp, kan daarover doorpraten met een leverancier of deskundige op de safety markt.

Aanmelden

Alle inhoudelijke informatie over het programma is te vinden op de speciale website van het Practical Safety Event. Op de site kunt u zich daarnaast aanmelden voor het event.

Via: visionandrobotics.nl