Een nieuwe robot monitort de luchtkwaliteit, temperatuur en luchtvochtigheid in gebouwen. Indien nodig zuivert de robot automatisch het licht of past de verwarming aan om de gewenste temperatuur te bereiken. De robot kan ook onnodig energieverbruik voorkomen.

De robot is ontwikkeld door Cofely en Partnering Robots, en heeft de naam Diya gekregen. Diya is ongeveer een meter hoog en voorzien van twintig verschillende sensoren. Deze sensoren maken het mogelijk allerlei stoffen te herkennen in de lucht, waaronder gevaarlijke stoffen als fijnstof. Diya is dan ook onder andere bedoeld om de luchtkwaliteit te monitoren in kantoren, scholen en andere locaties te monitoren en verbeteren.

Energieverbruik terugdringen

Diya is Indisch voor lamp, waarmee de bedrijven verwijzen naar de mogelijkheid energieverbruik terug te dringen door onnodig brandende verlichting en ander stroomverbruik aan te pakken. De robot zoekt in bijvoorbeeld een leeg kantoorpand zelfstandig naar verlichting die nog aanstaat en schakelt deze uit.

De robot werkt op accu’s en kan ongeveer tien uur lang werken op één acculading. Zodra de accu leeg dreigt te raken zoekt de robot zelfstandig een oplaadpunt om zijn accu’s weer te vullen.

Via: Duurzaambedrijfsleven.nl

Via: visionandrobotics.nl