De puzzle ‘The King’s Wise Men’ is een test ontworpen om zelfbewustzijn te testen. Wetenschappers van de Ransselaer Polytechnic Institute in New York hebben robots ontwikkeld die deze test hebben doorstaan.

In de puzzel kiest een fictieve koning een nieuwe adviseur. Om de beste kandidaat te bepalen krijgen de kandidaten een blauwe of witte hoed op. Wie als eerste opstaat en weet welke kleur hoed hij op heeft wint de wedstrijd en wordt verkozen tot adviseur.

Vergelijkbare test voor robots

De onderzoekers melden tegenover New Scientist een vergelijkbare test te hebben onderworpen. Twee van de drie robots werd het onmogelijk gemaakt te spreken. Vervolgens werd alle robots gevraagd of zij in staat waren te spreken. Alle robots proberen deze vraag te beantwoorden met de zin ’ik weet het niet’, maar slechts één is in staat de zin daadwerkelijk uit te spreken. Zodra deze robot zijn eigen stem hoorde realiseerde hij dat hij kon spreken, en vervolgde zijn antwoord met ‘Sorry, nu weet ik wel!’.

De test is voor mensen zeer eenvoudig uit te voeren. Voor robots is het echter een grote uitdaging. Zo moet een robot de vraag begrijpen, deze beantwoorden met ‘ik weet het niet’, zijn eigen stem onderscheiden van die van andere robots en vervolgens in staat zijn uit deze bevinding de conclusie te trekken dat hij kan spreken.

Via: visionandrobotics.nl