Robots gaan zowel de fysieke als virtuele productie in de wereld overnemen. Kunstmatige intelligente krijgt een steeds grotere rol. Robots zorgen ervoor dat de gemiddelde werkdag in 2030 er totaal anders uit ziet dan nu.

Dit blijkt uit onderzoek ‘Baan van de toekomst’ van recruitmentbureau Hays. Tweederde van de Nederlandse werknemers verwacht dat robots hun werkdag aanzienlijk gaan veranderen. Zij verwachten vooral dankzij robots niet meer fysiek aanwezig te hoeven zijn op de werkplek en dat veel werkzaamheden door robots worden opgenomen. Menselijke arbeidskrachten zouden vooral op projectbasis worden ingezet.

‘Mijn baan bestaat nog in 2030’

Desondanks hebben Nederlanders vertrouwen in de toekomst. Ruim acht op de tien werknemers in ons land verwacht dat zijn baan in 2030 ondanks de komst van robots nog steeds bestaat. Ondanks technologische aanpassingen wordt het werk volgens 55% van de respondenten echter niet eenvoudiger.

Vooral het continu moeten bijscholen om bij te blijven bij ontwikkelen wordt gezien als noodzakelijk. Dit is echter noodzakelijk aangezien naar verwachting het werk van werknemers steeds meer gericht wordt op het aansturen van robots en computersystemen. Beide ontwikkelen zich in een hoog tempo, waardoor bijscholing noodzakelijk wordt dit te kunnen bijbenen.

Via: visionandrobotics.nl