De robots van de TU Eindhoven zijn op het WK RoboCup in de Duitse stad Leipzig voor de derde keer wereldkampioen gewonnen. In de finale won het team van de universiteit van Beijing met penalty’s.

Het team rond de voetbalrobots, direct na de beslissende penalty. Foto TU Eindhoven

Volgens de TU was het een spannende finale. Het bleef lang 2-2 na een gelijkmaker in de eerste helft door de Chinezen. In de verlenging ging een Chinese robot met een rode kaart van het veld. De robot botste te hard op een tegenstander. De Eindhovense robots wisten niet van de overtalsituatie (5 tegen 4) te profiteren. Het werd 2-3, maar een halve halve minuut maakte Nederland de gelijkmaker. Een goal van China werd afgekeurd.

Het kwam aan op penalty’s. De Chinezen namen de eerste vijf penalty’s, maar die wist de Eindhovense robotkeeper allemaal te stoppen. Nederland had daarna maar één goal nodig voor de wereldtitel. En dat lukte tot grote vreugde van de Nederlanders.

Aan de RoboCup deden 3.500 deelnemers uit meer dan 40 landen mee. Het doel van het toernooi is de ontwikkeling van betaalbare en betrouwbare autonome robotica te versnellen. Nederland stond voor de negende keer in de finale.

Via: visionandrobotics.nl