Technologische ontwikkeling gaat ons woon-werkverkeer de komende 20 jaar veranderen. Tegen 2025 vergezellen sociale robots ons op weg naar het werk. De forens van de toekomst vermaakt zich onderweg met Virtual Reality (VR).

Dit blijkt uit een rapport van Toshiba over het woon-werkverkeer van de toekomst. Als we kijken naar welke technologie forenzen het belangrijkst vinden, dan is dat op dit moment nog altijd technologie die de reistijd verkort. Veertig procent van de ondervraagden vindt dit het belangrijkst. Op nummer twee, met 37% van de stemmen, staat nieuwe technologie voor entertainment onderweg.

Welke technologie moet binnen vijf jaar gerealiseerd worden?

Op de vraag welke technologie men in de komende 1 tot 5 jaar gerealiseerd zou willen zien, werd als volgt geantwoord:

  • 2 van de 5 ondervraagden (42%) willen connectiviteit, zoals gratis Wi-Fi, in al het openbaar vervoer;
  • Een kwart van de respondenten (25%) wil interactieve routeplanners, die de snelste route met treinen en bussen aangeven;
  • 1 op de 10 (10,6%) mensen wil af van kaartjes en contactloos betalen in het openbaar vervoer. Hiervoor zou profielherkenning à la Minority Report geschikt zijn.

Op dit moment luistert meer dan de helft van de respondenten (54,5%) onderweg van en naar het werk naar muziek, terwijl 1 op de 6 ontspant door een boek te lezen. 13% start de werkdag met het doornemen van werk-e-mails en verrassend genoeg vermaakt slechts 1 op de 10 zich onderweg met sociale media. De smartphone blijft de favoriete keuze als het gaat om mobiele technologie: 80% gebruikt onderweg de handset, gevolgd door een groep reizigers die nog een stapje verder gaat en elke ochtend de tablet (14%) of laptop (13%) bij zich heeft. Maar hoe vullen zij hun reistijd in de toekomst in?

Innovaties van de komende vijf, tien en twintig jaar

In samenwerking met trendwatcher en opsteller van het rapport dr. Ian Pearson heeft Toshiba in kaart gebracht welke innovaties we kunnen verwachten binnen vijf, tien en twintig jaar:

  • In 2020: zelfrijdende auto’s verschijnen op onze wegen. Chauffeurs die hun auto niet langer zelf hoeven te besturen, gebruiken hun reistijd voor werk of ontspanning, en multitasken zoals trein- of busreizigers dat nu al doen. Sommigen gebruiken de extra tijd om te werken, zodat ze later van huis kunnen en eerder weer thuis zijn.
  • In 2025: Artificiële Intelligentie (AI) gaat een belangrijkere rol spelen in ons dagelijks leven. Het is heel goed mogelijk dat we onderweg naar ons werk worden vergezeld door een sociale robot. AI zal geleidelijk gaan aanvoelen als een vriend, waarmee mensen een emotionele band ontwikkelen. Aiko Chihira, de Android-robot van Toshiba, zou tegen 2025 wel eens een hele rits nakomelingen kunnen hebben. Robots beginnen dan eenvoudige banen van ons over te nemen met behulp van geavanceerde AI. Daarnaast staan ze mensen te woord bij de receptie van bedrijven, of in het openbaar vervoer.
  • In 2035: Virtual Reality is zelfs in 2020 al voor veel mensen een bekend begrip, maar waar beeld en geluid nu al kunnen worden gereproduceerd, is dat voor andere zintuigen nog een probleem. In 2035 is het dankzij directe verbindingen met de hersenen mogelijk om met VR alle vijf de zintuigen aan te spreken – het zal lijken alsof we rondlopen in een droom (of zelfs in de werkelijkheid). Voor forenzen een uitgelezen kans om zichzelf op de maandagochtend naar prettiger oorden te ‘transporteren’.

Via: visionandrobotics.nl