Toshiba gaat zijn ‘scorpion’ robot inzetten in de tweede reactor van de Fukushima kerncentrale van TEPCO. Met behulp van de robot zal het drukvat worden onderzocht waarin de brandstofstaven zijn ondergebracht. Deze zijn deels gesmolten.

Voor het project werkt Toshiba samen met het International Research Institute for Nuclear Decommissioning (IRID). De twee partijen hebben samen een robot gebouwd op basis van een schorpioen. Dit ontwerp moet de robot helpen door de reactor te bewegen. De robot is in totaal ruim 50 centimeter groot en zal de reactor betreden via een opening waar normaal gesproken brandstofstaven zitten. De robot is voorzien van een staart die kan worden bewogen, waarop zowel LED-verlichting als een camera is aangebracht. Met behulp van zijn staart moet de robot wetenschappers inzicht gaan geven in de brandstofstaven in de reactor.

De schorpioen is niet de eerste robot die de kerncentrale wordt ingestuurd om meer informatie te krijgen over de brandstofstaven. In april werd een robot gebaseerd op een slang de robot ingestuurd. Deze robot kon in de centrale geen sporen vingen van gesmolten brandstof. De verbinding met de robot ging echter halverwege de missie verloren, waardoor de onderzoekers terug naar de tekentafel moesten. De nieuwe robot van Toshiba moet meer duidelijkheid gaan geven.

Via: visionandrobotics.nl