Kunstmatige intelligentie gaat onze wereld steeds meer veranderen. Zo zullen machines en apparaten in de toekomst in staat zijn van ervaringen te leren en daarnaar te handelen. Deep learning staat aan de basis hiervan. De Universiteit van Amsterdam (UvA) en Bosch gaan nauw samenwerken op dit terrein. In het Delta Lab (Deep Learning Technologies Amsterdam) op het Science Park in Amsterdam gaan tien promovendi en postdocs aan de slag.

Het Delta Lab van de UvA en BoschHet doel van de samenwerking is fundamenteel en toegepast onderzoek elkaar te laten versterken door kennis uit te wisselen en zo tot meer kennis en innovaties te komen. De tien promovendi en postdocs, onder leiding van UvA-hoogleraren Max Welling en Arnold Smeulders van het Instituut voor Informatica, zullen nauw samenwerken met onderzoekers van het Bosch Center for Artificial Intelligence op de onderzoekscampus van Bosch in het Duitse Renningen. Omgekeerd komen Bosch-onderzoekers ook regelmatig naar Amsterdam om te werken aan gezamenlijk onderzoek.

Nauw contact met academische instellingen

“Industrieel onderzoek op het terrein van kunstmatige intelligentie heeft veel baat bij nauw contact met academische instellingen”, vertelt dr. Michael Bolle, head of research and advance engineering bij Bosch. “Ik kijk uit naar de samenwerking met professor Max Welling en zijn team aan de UvA. Wereldwijd is hij een van de toonaangevende namen op het terrein van deep learning.”

“Met deep learning kun je verborgen verbanden ontdekken in data en voorspellingen doen aan de hand van data”, aldus Max Welling. “De toepassingen zijn legio, denk bijvoorbeeld aan volautomatische auto’s, robotica, smart homes en the Internet of Things”. In hun onderzoeksprojecten gaan de promovendi en postdocs mathematische modellen en algoritmen ontwikkelen waarmee machines kunnen leren van informatie en ervaring. De onderzoekers doen dat met een enorme hoeveelheid data afkomstig van sensoren en camera’s. “De vraag naar slimme apparaten en systemen is groot en daarmee wordt het belang van deep learning alsmaar groter”, vervolgt Welling. “De resultaten uit het Delta Lab kunnen straks direct leiden tot toepassingen en producten van Bosch.”

Kruispunt van deep learning en computervisie

Arnold Smeulders vult aan: “De hoeveelheid sensorische data is het grootst binnen computervisie. Daarom is dit deelterrein van de kunstmatige intelligentie een van de meest spannende doelen voor deep learning en is het kruispunt van deep learning en computervisie zo belangrijk. Het stelt scherpe uitdagingen aan deep learning om te leren uit de gigantische hoeveelheid data. Er zijn zo veel plaatsen op de wereld waar de resultaten gebruikt kunnen worden: in intelligente camera’s, in zelfrijdende auto’s, in de thuiszorg. Ik zou eigenlijk niet weten waar niet.”

De samenwerking met Bosch is een belangrijke impuls voor het onderzoek van het Instituut voor Informatica. Het is de tweede publiek-private samenwerking die het instituut aangaat. In 2015 ging het QUVA-lab van start waarin de UvA samenwerkt met Qualcomm Technologies.

Via: visionandrobotics.nl