Wetenschappers van Digital Nature Group van de Japanse Universiteit van Tsukuba zijn erin geslaagd een hologram te creëren dat kan worden ‘aangeraakt’. De hologrammen zweven in de lucht en kunnen transformeren zodra een gebruiker hen aanraakt.

De hologrammen worden gecreëerd met behulp van lasers, lenzen en spiegels. Een laser stuurt zeer kleine hoeveelheden zeer geconcentreerd licht op en kleine groei luchtmoleculen. De laser geeft deze moleculen dusdanig veel energie dat zij ioniseren en licht uitstralen. De combinatie van positief en negatief geladen deeltjes die hierdoor ontstaat wordt ook wel plasma genoemd.

Aanrakingen registreren

Dit plasma kan worden aangeraakt. Zodra menselijke huid in contact komt met het plasma vibreren de luchtmoleculen, wat het mogelijk maakt deze aanraking met behulp van sensoren te registreren. Aanraking kunnen hierdoor acties oproepen die vooraf door ontwikkelaars zijn geprogrammeerd. Zo kan een hologram transformeren zodra deze wordt aangeraakt.

Het is overigens noodzakelijk zeer kleine hoeveelheden geconcentreerd licht te gebruiken uit veiligheidsoverwegingen. Dit is noodzakelijke aangezien eerdere testen hebben uitgewezen dat lasers met behulp van grotere hoeveelheden geconcentreerd licht brandwonden kunnen veroorzaken. Deze beperking heeft als nadeel dat de resolutie waarin hologrammen kunnen worden weergegeven beperkt is. De hologrammen kunnen hierdoor momenteel maximaal zo’n 1 cm3 groot worden.

Via: visionandrobotics.nl