Van 4 tot en met 7 oktober was er in Utrecht de World of Technology & Science. Vision & Robotics was er zowel als standhouder en als reporter van de partij. Hoewel de definitieve getallen ten tijde van het ter perse gaan van deze editie nog niet bekend zijn, mogen we rustig stellen dat het een geslaagde editie was.

robofish-met-pixieOp stand 10 E 061 – het gezamenlijke honk van Vision & Robotics en The Text Factory – was het druk. Zo zorgden Robosapiens, R2D en EV3 (de nieuwste Legomindstorms) voor de nodige aanspraak en gezelligheid. Echt druk werd het echter toen een bevriende developer van Kneib Development zijn pixie besloot mee te nemen. Dit slimme visionsysteempje dat is voorzien van een servosysteem en een arduino controller houdt alles nauwlettend in de gaten, mits goed opgevoed. In dit geval ging de nimmer aflatende aandacht uit naar een paars robotvisje dat 4 dagen lang zijn batterijen in een vissenkom leegzwom. Een eyecatcher en een praatplaatje. Zeker. Maar ook een teken aan de wand dat je voor een paar tientjes een visionapplicatie bouwt die 10 jaar geleden alleen voor experts met grote portemonnee was weggelegd. Hoewel niet aangesloten, verbond deze versie zelfs over een heuse LoRa node, waardoor de bevindingen van pixie kilometers verder weg door een LoRa gateway zouden kunnen worden uitgelezen.

De eigen aanloop was echter niet de enige graadmeter voor succes. Want hoewel een maand voor aanvang de billen nog even samengeknepen moesten worden – het aantal definitieve exposanten en voorregistraties bleef flink achter bij de voorgaande editie – bleek het allemaal dik in orde te komen. Het aantal registraties liep op richting de 25.000 en zowel de exposanten als bezoekers die we spraken waren vol lof. Een kleine greep uit aanbod en bevindingen.

Nieuwe mode van cobots

robotjasOp de stand van Bosch Rexroth stond een bijzondere cobot van robotintegratiepartner ESPS uit Almelo. Door hem een zachte gevoelige jas aan te trekken kan hij veilig met mensen samenwerken.

Nog net prijkte er een stukje geel vanonder de dikke zwarte bekleding. Ah, een Fanuc, zonder specifieke cobot-aspiraties. Toch was het in dit geval geen enkel probleem veilig met de robot samen te werken. Waarom? Omdat de nieuwe jas door zijn dikke voering niet alleen de mogelijke impact in het geval van botsing beperkt, maar ook omdat de huid van de jas geleidend is en daarmee een prima veiligheidssensor. Raak je de robot aan? Dan staat hij meteen stil. Volgens EPSP, dat van mening is dat robothoezen – die traditioneel ter bescherming van de robot werden aangebracht – aardig uit de mode raken, is hun oplossing daarom een prima toepassing om de robotjas een nieuw leven in te blazen. Voor echt veilig samenwerken moet overigens ook wel goed naar de grijper gekeken worden. Maar ook met dat applicatiespecifieke veiligheidsvraagstuk kunnen zij een helpende hand bieden.

Van plug & play tot hyperspectraal

Hoewel er op verschillende stands vision te vinden was, was er slechts één stand 100 procent op vision toegelegd: die van Stemmer Imaging. En omdat het publiek divers is, gold dat ook voor de demo’s.

“We wilden toch eens proberen om via andere kanalen vision onder de aandacht te brengen”, zegt directeur Dietmar Serbée van de Nederlandse tak van de van origine Duitse visionleverancier. “Maar waar je op een echte visionbeurs flink de diepte in kan, was het hier vooral zaak te laten zien dat je ook zonder vergaande visionkennis toch met vision aan de slag kan. Kort door de bocht kan je met onze visionsoftware (red. Vision Blox) regio’s aangeven, daar functies aan hangen om vervolgens data te onttrekken die je naar een plc stuurt. Dit kan informatie zijn voor kwaliteitscontrole maar ook voor een machinebesturing.” Aan de andere kant van het spectrum toont Serbeé een demonstratie met hyperspectrale beeldanalyse. “Met hyperspectraal kan je onderscheid in chemische samenstelling zichtbaar maken doordat elk materiaal zijn eigen spectrale ‘handtekening’ heeft voor wat betreft geabsorbeerde en gereflecteerde golflengten. In dit geval zie je letterlijk een hand met de aders die zich vlak onder de huid begeven. Maar je kan dit voor legio toepassingen gebruiken in food, farma, of bijvoorbeeld recycling.”

Robot neemt douche tijdens drukke beursdag

robot-onder-doucheOp het robotpaviljoen in hal 10 staat een doorzichtige tank waarin het water uur na uur met grote hoeveelheden doorheen klotst. 4HD, staat er met grote letters op het 300 liter grote bassin. En te midden van het woelige waterballet doet een deltarobot onverstoorbaar zijn werk.

“Ik heb verschillende mensen op de stand gehad die vroegen, een 4HD-robot? Ik heb er nog nooit van gehoord, maar kan me er heel goed wat bij voorstellen.” Ron Verleun van VSE Industrial Automation is zichtbaar tevreden met het effect. “4HD staat voor hygiënische engineering, installatie, robotica en verlichting”, licht hij toe. “Ze vormen de 4 pijlers van onze integraal hygiënische aanpak in al onze foodprojecten. En deze robot onder de douche? Die heeft ze alle 4 in zich vertegenwoordigd. Honderd procent food grade materialen en heel goed onder hoge druk reinigbaar.” Ook met industriële schoonmaakmiddelen? “Geen enkel probleem. Alleen willen we in deze demo natuurlijk wel dat je de robot goed kunt zien. Een grote schuimbak voorkomen we liever.”

Verticaal geïntegreerd scrabbelen

lenzeLenze wil Industrie 4.0 concreet maken en noemt het daarom verticale integratie. Maar eerlijk gezegd zijn er in de ‘robot-wordfeud-demo’ ook wel wat horizontale en diagonale lijntjes te ontdekken. Dit mede dankzij samenwerken met enkele bijzondere domeinspecialisten.

Met twee lopende bandjes, een deltarobot en een handvol beletterde schijven kan je een leuke demo bouwen. Helemaal als je vanuit een app uit de appstore een woord met drie keer letterwaarde kan doorgeven, je via een live gestreamde video kan zien wat de robot er van bakt, en je met een andere app onder de motorkap van de opstelling kijkt. Het is het resultaat van een relatief nieuwe samenwerking tussen Lenze, Ixon, Festa en Softwareport. Lenze verzorgde de motion en besturing, Festa bouwde de app, Softwareport verzorgde de veilige koppeling tussen PLC en bovenliggende systemen en Ixon voor de remote verbinding.

“Wat je hier nu ziet, kunnen we nu kant en klaar aan klanten aanbieden”, zegt Marketing Manager Marc Vissers. “Klantspecifieke orderafhandeling met batchgrootte 1, inclusief realtime videotracking via het 4g-netwerk en remote services.” Is daarmee het laatste woord gelegd? “Bij lange na niet”, verzekert Vissers. We werken momenteel hard aan het toevoegen van verticale integratie aan onze FAST-templates, zodat klanten dit soort verbonden applicaties nog sneller in de lucht hebben.”

Smart Industry 4U

Een van de persmomentjes tijdens de WoTS volgde op uitnodiging van Festo. Ook de relatief nieuwe CEO Dennis Beers vond het namelijk hoog tijd Smart Industry meer handen en voeten te geven. Hij zocht daarom de samenwerking met Demcon, ITMSE, MCA Stamhuis en Eplan en startte een nieuw initiatief Smart Industry 4U.

Leuk dat de moderne mens het liefst in seriegrootte 1 produceert Maar het heeft nogal wat gevolgen voor de levenscyclus van de productiemiddelen en de supply chain. Gevolgen die niemand in zijn eentje het hoofd kan bieden, dus samenwerken is het enige logische antwoord. Nu wilde het geval dat voornoemde bedrijven dat op een aantal niveaus al deden. Maar op alle niveaus – van management, sales, marketing, engineering en alles ertussen tegen een Smart Industry achtergrond? Dat is andere koek. En die gaat wat betreft het vijftal per direct gebakken worden met als naam Smart Industry 4U. Per applicatie zal er worden gekeken wat er nodig is en hoe er om zal worden gegaan met intellectueel eigendom, CE-verantwoording et cetera. En ook voor aansluiting van andere partijen staat de groep open. Voor extra aandacht is er nog dit jaar een road tour. Dus wie weet staat het Smart Industry gezelschap binnenkort ook wel 4UR door.

Bezoeker aan het woord

bezoeker-aan-het-woordUiteraard zijn er op de WoTS veel noviteiten te zien en boodschappen te beluisteren. Maar wat vinden de mensen waar we het uiteindelijk allemaal voor doen? We spraken diverse bezoekers en vroegen hen naar hun mening en motieven.

Ron van Kleeff is data-analist en houdt zich bezig met business intelligence. Normaliter begeeft hij zich in de wereld van de kantoorautomatisering. En de analyses? Die spitsen zich vooral toe op financiële zaken. Of op personeel. “Ik ben echt onder de indruk”, vertelt hij. “Natuurlijk is me niet vreemd dat ook de industrie zich voor steeds meer datavraagstukken gesteld ziet. Big data. Het leek me dan ook het uitgelezen moment de WoTS eens te bezoeken. Wat ik er hoop tegen te komen? Niets specifieks. Ik laat me gewoon verrassen en weet me als het goed is na vandaag een beter beeld te vormen wat de BI-uitdagingen in de industrie zijn.

Een tweede bezoeker, die liever anoniem blijft, lijkt op Motion & Drives in eerste instantie wat verdwaald. Als automatiseerder bij Shell had hij zijn pijlen voornamelijk op Industrial Automation gericht. “Maar hier kom ik op nieuwe ideeën”, vertelt hij. “Kruisbestuiving door te zien hoe ze in een andere sector de dingen aanpakken. Ik krijg overigens wel het idee dat de rol van de beurs als informatieverschaffer verdwijnt. Die vind je ook op het internet. Je merkt het met twee jaar geleden, en helemaal met de tijden dat ik zelf nog op de beurs stond. Toch is het belangrijk hier te zijn. Om te netwerken en mensen op de ideeën te brengen die jou in de toekomst verder helpen.”

Tot slot de student voor de microfoon. Of eigenlijk meerdere studenten, want meestal lopen ze in groepjes. Wat opviel? Veel moesten in het Engels worden aangesproken. We spraken ze als toekomstige ingenieurs in de richtingen elektrotechniek, werktuigbouwkunde en mechatronica. Wat zij er van vonden? Van interessant en leerzaam (de serieuzere broeders – het waren bijna allemaal jongens) tot en met een leuk uitje met de waterstofauto H2A als hoogtepunt.

Young Professional Award 2016

Elke zichzelf respecterende beurs heeft natuurlijk een Award. Zo ook de WoTS. En omdat medeorganisator FEDA de nieuwe generatie hoog in het vaandel heeft staan, kozen zij er in 2016 voor het podium te geven aan derdejaars studenten Mechatronica en Industriële Automatisering. Na landelijke voorinschrijvingen volgden drie nominaties. Maar natuurlijk kon er maar één de winnaar zijn…

Alle zich op het podium bevindende studenten blonken uit in inventiviteit, een projectmatige aanpak en samenwerking, aldus de jury. We hebben het dan over Automatic Wheelchair van de Haagse Hogeschool uit Delft, Box Folding Device van Saxion Hogeschool in Enschede en Dazzling Delta van de Hogeschool Utrecht. Eerstgenoemde is een rolstoel met een zeer gebruikersvriendelijke navigatie en intelligentie die botsingen met obstakels voorkomt. Hij is speciaal bedoeld voor mensen met een visuele handicap of dementie. Het Box Folding Device is een machine die automatisch verschillende formaten dozen vouwt waarin vervolgens Easy Drain douchegoten worden verpakt. De machine is inmiddels ook door de firma Easy Drain in gebruik genomen. De derde en laatste nominatie is een zelfbouw deltarobot, speciaal voor leerlingen van HAVO en VWO. Ook Dazzling Delta is een marktklaar product.

Het was team Saxion dat er uiteindelijk met de eerste prijs vandoor ging. De Haagse Hogeschool werd tweede en Utrecht pakte het brons. Hoewel cliché was ook hier het meedoen belangrijker dan het winnen. De WoTS bleek namelijk een prima springplank waar talent zich kon profileren. De FEDA beloofde alle deelnemers die zelf contact opnemen een uitgebreid bedrijfsbezoek bij haar leden. Waarvan akte.

Via: visionandrobotics.nl