Zorginnovatie is noodzakelijk om houdbaarheid van goede zorg in de toekomst mogelijk te maken. Dit zei Michel van Schaik, directeur Gezondheidszorg van Rabobank Internationaal, in zijn openingswoord tijdens de uitreiking van de zorginnovatie start-up award. De award werd door Aad Koster, directeur van branchevereniging voor zorgondernemers ActiZ, uitgereikt aan ZORA de zorgrobot.

ZORA is de eerste ‘humanoide’ robot ter wereld die rechtstreeks wordt ingezet bij mensen. De robot is onder andere actief bij bewoners van zorgcentra voor bejaarden, in scholen met autistische kinderen, in ziekenhuizen op de afdelingen pediatrie, neurologie en in de kinderrevalidatie. ZORA heeft inmiddels 55 zusjes.

Diverse sensoren

De robot ZORA beschikt over diverse sensoren, kan spreken en beschikt over een camera om beelden door te sturen. De robot is slechts 57 centimeter, maar ontzorgt door vermaak en interactie met de omgeving. De prijs werd uitgereikt op de vakbeurs Zorg & ICT die tot en met vrijdag 20 maart in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gehouden.

De zorgrobot ZORA was één van de tien genomineerden uit de 21 inzendingen voor de zorginnovatie start-up award. Bij de beoordeling van de inzendingen heeft de jury vooral de keken naar de mate waarin het product op te schalen is, de impact op de zorg en de mate van innovatie.

Zorgverleners ontlasten

De inzet van ZORA de zorgrobot leidt volgens de jury tot het ontlasten van zorgverleners en zowel betere als snellere persoonlijke zorg of hulp. De robot biedt afleiding en vermaak in een omgeving waarbij mensen in een sleur of routine zitten. Ook biedt de robot de kans meer te leren over de interactie tussen mensen en robots. De intelligentie van de robot kan op termijn worden verbeterd naar meer autonoom gebruik. ZORA laat ouderen op een hele aaibare en ontspannen manier bewegen.

Andere genomineerden waren:

  • Easysteppers – houten blokken die de hoogte van traptreden verlagen. In plaats van een traplift te gebruiken kan met behulp van deze eenvoudige oplossing “gewoon” trap worden gelopen. De jury noemt Easysteppers een betaalbare en creatieve oplossing om lichamelijke beweging te stimuleren.
  • W+ Wondmonitor – een app die het mogelijk maakt opnames te maken van een wond en het genezingsproces vast te leggen. Beelden worden op afstand door medici beoordeeld, waardoor de patiënt niet meer naar een huisarts of ziekenhuis hoeft te gaan. Volgens de jury verhoogt dit de efficiëntie en kwaliteit van de zorg en bespaart het kosten.
  • KLIK – Een toepassing die de toegang tot internet voor verstandelijk beperkte mensen toch mogelijk maakt. De jury stelt dat dit geen grote markt is, maar wel een bijzondere aangezien het de wereld van geestelijke gehandicapten vergroot.

Via: visionandrobotics.nl