Tot nu toe hadden we alleen maar een verwachting hoe het menselijk brein reageert op robots. Eerdere studies hebben al wel aangetoond dat mensen inleving tonen voor robots die er menselijk (of als dier) uitzien.

Reacties op pijn

Japanse onderzoekers, van de Toyohashi University, keken naar de hersenen (EEG) van 15 volwassenen die robothanden met ‘pijn’ te zien kregen, met daarnaast foto’s van mensenhanden in vergelijkbare situaties. Wat bleek: dezelfde delen van de hersenen werden geactiveerd, waarbij deze groep bijna hetzelfde reageerde op een mensenhand als op een robothand.

Naast het meten van hersenactiviteit stelde het onderzoeksteam ook vragen als: Denk je dat de hand op de foto pijn voelt? Terwijl mensen zeiden dat ze dachten dat de robothand geen pijn voelde pijn, toonde hun hersenactiviteit andere signalen.

Het onderzoek kan belangrijke gevolgen hebben voor de acceptatie en het gebruik van robots. Als we meer empathie voelen voor de robot kan onze sociale interacties met hen worden verbeterd en kunnen ze zich ontwikkelen als “technische vriend”.

Doel van de studie

Een doel van de studie is dat dit werk zal bijdragen aan de ontwikkeling van mens-vriendelijke robots die onze sympathie te krijgen. Er is al vooruitgang op dit onderdeel. De meest bekende robot, Paro een schattige robotzeehond, helpt al oudere volwassenen bij het verminderen stress en eenzaamheid. Een andere nieuwe toepassing voor sociale robots is hun rol als therapeutisch hulpmiddel voor autistische kinderen.

Note van de redactie ; in Nederland doet de TU Twente veel onderzoek naar de mens-machine interactie.

Bron : Inverse – how-we-empathize-with-robots

          Scientific reports – Measuring empathy for human and robot hand pain using electroencephalography

Via: robots.nu