Robots gaan mensen in toenemende mate ondersteunen bij uiteenlopende taken. Dit brengt echter uitdagingen met zich mee. Zo kan een mens intuïtief aanvoelen welke actie hen waarschijnlijk het meest richting hun doel helpt. Voor een robot is het echter niet eenvoudig dezelfde analyse te maken. De populaire game Minecraft moet uitkomst bieden.

Onderzoekers van het Human to Robotics Lab van de Amerikaanse Brown University werken aan algoritmes die robots de mogelijkheid moeten geven zelf te bepalen welke actie waarschijnlijk het beste resultaat oplevert afhankelijk van het doel dat de robot nastreeft. Om dit algoritme te finetunen maken de onderzoekers gebruik van Minecraft, waarin spelers bouwwerken kunnen bouwen en zelf moeten bepalen welke bouwstenen zij hiervoor gebruiken. Dit virtuele proces kan robots helpen in het echte leven dergelijke beslissingen te nemen.

In de onderstaande video legt hoogleraar Stefanie Tellex van de Brown University uit welke rol games als Minecraft spelen in de ontwikkeling van dit vermogen.

Via: visionandrobotics.nl