Het Amphia Ziekenhuis in Breda heeft in juni voor het eerst een tumor uit de alvleesklier van een patiënt verwijderd met behulp van een operatierobot. De operatie is succesvol verlopen. De patiënt mocht na vier dagen naar huis.

“Opereren met de robot is weer een sprong vooruit in de behandeling van kanker”, zegt George van der Schelling, één van de robot-chirurgen gespecialiseerd in de behandeling van alvleesklierkanker. “We blijven ons ontwikkelen om patiënten met kanker aan de alvleesklier steeds beter te behandelen.”

Pancreas staartresectie

Bij een 72-jarige patiënte werd een kwaadaardige tumor in de staart van de alvleesklier ontdekt. Na zorgvuldig onderzoek en bespreking in een gespecialiseerd team van medisch specialisten werd een operatie voorgesteld, een zogenaamde pancreas staartresectie. De operatie is uitgevoerd met een operatierobot.

De robot geeft chirurgen een driedimensioneel zicht op de tumor en het omliggende weefsel. Doordat de robots zeer nauwkeurig te werk gaan en geen trillingen veroorzaken hebben patiënten naar verwachting minder tijd nodig om te herstellen dan bij een traditionele operatie.

Niet geschikt voor alle operaties

“Op dit moment kunnen nog niet alle operaties aan de alvleesklier met de robot worden uitgevoerd. We kijken nauwkeurig voor wie een operatie met de robot geschikt is”, legt van der Schelling uit. “Het is een mooie stap vooruit, maar helaas kunnen we nog te weinig mensen echt genezen van alvleesklierkanker”, bekent van der Schelling. “Daarvoor is niet alleen een verbetering van de operatietechnieken nodig, maar moeten we met andere specialisten en andere ziekenhuizen nauw blijven samenwerken. Hopelijk kunnen we dan in de toekomst meer mensen een kans op genezing of langere overleving bieden”.

Via: visionandrobotics.nl