Een nieuwe robot maakt het mogelijk gedragsexperimenten uit te voeren op fruitvliegjes, die in veel wetenschappelijk en medisch onderzoek een belangrijke rol spelen. Voorheen waren gedragsexperimenten onmogelijk, aangezien fruitvliegjes dusdanig snel zijn dat een mens hen onmogelijk uit elkaar kan houden. Een robot maakt dit wel mogelijk.

Fruitvliegjes worden al langer door wetenschappers bestudeerd. Door de grote snelheid waarmee de beestjes zich bewegen moeten de vliegjes hiervoor echter worden verdoofd, wat het onderzoeken van het gedrag onmogelijk maakt. Wetenschappers van de Stanford University hebben een robot ontwikkeld die wel in staat is fruitvliegjes uit elkaar te houden en bestuderen, zonder hen hiervoor te hoeven verdoven.

Om de verschillende fruitvliegen te kunnen identificeren wordt iedere vlieg door de robot geanalyseerd. Hierbij wordt de vlieg met infrarood licht beschenen en de reflectie van dit licht opgevangen. Het lichaam van iedere vlieg is uniek, waardoor deze reflectie een uniek patroon creëert. Met behulp van dit patroon kan een fruitvlieg later in een grotere groep vliegjes worden geïdentificeerd en is het dus mogelijk het gedrag van individuele fruitvliegjes te bestuderen.

Een fruitvlieg (Bron: santor1973 via SXC.hu)

Via: visionandrobotics.nl