De United Instrument-Making Corporation, onderdeel van het Russische Rostec, ontwikkelt een universeel modulair robotplatform op rupsbanden. Het platform is bedoeld voor uiteenlopende en veeleisende toepassingen zoals het blussen van branden, expedities naar arctische gebieden en militaire toepassingen.

Dit meldt het Russische Informatie-telegraafagentschap ITAR-TASS. Het URP-01G platform heeft een topsnelheid van 40 km per uur en kan twee ton aan lading vervoeren. De robot is op dit moment in staat semi-automatisch in een straal van 10 kilometer rond het controlecentrum te bewegen. In de toekomst wordt de robot voorzien van een vision-systeem dat het platform in staat stelt zelfstandig objecten te identificeren en autonoom te navigeren.

Militaire modules

Het bedrijf Sistemprom, dat eveneens bij het project is betrokken, ontwikkeld voor het URP-01G platform allerlei militaire modules. Denk hierbij aan machinegeweren en granaatwerpers die op de robot kunnen worden gemonteerd. De robot is dan ook onder andere bedoeld voor militaire toepassingen. Denk hierbij aan het beveiligen van locaties, patrouilleren in gevaarlijke gebieden en het opruimen van zowel mijnen als obstakels.

Daarnaast moet de robot ook ingezet worden in gebieden die te gevaarlijk zijn voor mensen. Denk hierbij aan gebieden waar chemische stoffen zijn vrijgekomen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarnaast moet ook de politie gebruik kunnen gaan maken van het URP-01G platform en kan de robot op missies naar arctische gebieden worden gestuurd.

Via: visionandrobotics.nl