RadioAccess, een Koning & Hartman onderneming, vliegt als tweede in de wereld en voor het eerst in Nederland met een drone gebaseerd op LTE. Tijdens het Seminar Mobile Solutions dat vandaag plaatsvindt in Delft, vliegt de gemodificeerde Parot AR drone door de lucht op private LTE in plaats van Wifi. Deze drone is bedoeld als een proof of concept, maar er zijn in de toekomst vele toepassingen mogelijk.

De techniek en toepassing van drones is op dit moment nog volop in ontwikkeling. RadioAccess is als innovatieve specialist op het gebied van mobiele communicatie een belangrijke speler op het gebied van private LTE oplossingen en heeft daarom geëxperimenteerd met het vliegen met een drone gebaseerd op deze techniek. Dankzij een aantal modificaties die het Technology Center van RadioAccess heeft uitgevoerd is de drone niet via WIFI, maar via LTE connectie bestuurbaar geworden.

Er zijn een aantal mogelijke toepassingen denkbaar voor onder andere de industrie en openbare orde en veiligheid. Binnen de industrie en beveiliging is te denken aan het sturen van een drone naar een storing of melding in plaats van een persoon. Dat zorgt voor minder risico op ongelukken en lagere personeelskosten. Andere mogelijke toepassingen hierbij zijn het inspecteren van apparatuur op hoogte zoals windmolens op zee of boeren die op afstand hun oogst in de gaten kunnen gaan houden. Maar ook de brandweer en politie zouden profijt kunnen hebben van het gebruik van drones door deze in te zetten voor surveillance en bewaking tijdens bijvoorbeeld evenementen. Dat neemt een hoop (gevaarlijk) werk uit handen.

Drones worden steeds betaalbaarder en de inzet van drones voor verschillende toepassingen komt daarmee ook steeds meer richting werkelijkheid. Als drones gekoppeld zijn aan het internet, laat deze data verzamelen, opslaan en versturen via LTE netwerken.

RadioAccess, marktleider op het gebied van mobiele communicatie oplossingen, zal het project met de drone op LTE verder laten uitwerken door hun eigen Technology Center omdat het past binnen hun strategie om te blijven innoveren op het gebied van indoor- en outdoor mobiele telecommunicatie.

via: robotnieuws.blogspot.nl