Het zorgrobot-team van de TU/e heeft een gouden plak behaald op de RoboCup German Open in Magdeburg. Hun robots, AMIGO en SERGIO, komen uit in de ‘@Home League’. Het doel van deze robotsport is om sneller zelfstandige robots te ontwikkelen die zorgbehoevenden thuis kunnen helpen, zodat ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen. De ‘thuisspelende’ teams van de universiteiten van Koblenz en Bielefeld werden respectievelijk tweede en derde.

Het TU/e-team werd vorig jaar al tweede, en pakt nu voor het eerst op het Duitse toernooi de eerste plaats. Het team hoopt dat dit ook gaat lukken op de WK in juli. Vorig jaar werd de Eindhovense robot daar tweede.

De winst is de eerste keer dat het Eindhovense zorgrobotteam de bovenste podiumplaats haalt op een buitenlands toernooi. De resultaten van het team vertonen vanaf de start in 2011 een stijgende lijn, en zet die lijn met deze winst door. De organisatie legt de lat telkens hoger om de technologieontwikkeling aan te jagen, dus elk team moet verbeteren. De betere klassering betekent dat het TU/e-team er telkens in slaagt meer vooruitgang te boeken dan de concurrenten.

De ogen zijn nu gericht op China, waar van 17 tot en met 23 juli de WK RoboCup is; een groter toernooi met een sterkere bezetting. “We hebben op dit toernooi gezien dat er nog veel ruimte voor verbetering is. Maar het biedt wel een solide basis om met enig vertrouwen naar China te gaan. We gaan dit jaar voor de titel”, zegt teamleider Janno Lunenburg over de aanstaande WK.

TU/e-robot AMIGO voerde de meeste ‘challenges’ in Magdeburg uit. Zijn opvolger, robot SERGIO, is nog niet helemaal af – hij heeft bijvoorbeeld nog geen armen – maar kon toch al ingezet worden in Duitsland, op de onderdelen waar geen armen voor nodig zijn. SERGIO pakte zo voor het Eindhovense team veel punten op spraakherkenning en deed het goed bij personenherkenning. Daarna nam AMIGO het over, voor de opdrachten waar wel handen bij komen kijken.

De WK RoboCup is dit jaar in China, in de miljoenenstad Hefei, van 17 tot en met 23 juli. Daar speelt ook het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven, en verdedigt er de wereldtitel. Het zorgrobot-team wil er de tweede plaats van vorig jaar verbeteren.

via: robotnieuws.blogspot.nl