Microsoft heeft als eerste bedrijf in de wereld robots als bewaker ingezet. Het zijn geheel autonome robots die nu een oogje in het zeil houden op hun campus in Silicon Valley. De K5 wordt gemaakt door het bedrijf Knightscope en hij weegt 136 kilo. Dat is geen klein robotje dat je makkelijk negeert of opzij schuift. Hij is anderhalve meter hoog en rijdt op wieltjes naar je toe als je ergens bent waar je niet hoort te zijn. 

Kunstmatige intelligentie

De robot is natuurlijk rondom voorzien van camera’s waarvan er eentje je kenteken kan herkennnen. Verder is er een indrukwekkende lijst van specificaties zoals vier microfoons, bakken sensoren en alarms en kunstmatige intelligentie die verdacht gedrag herkent. K5 gebruikt laser herkenning om zijn omgeving in kaart te brengen. maar heeft ook nog weersensoren en Wifi zodat hij het hoofdkantoor kan inseinen als er iets niet aan de haak is.

Maar hij kan ook zelf een sirene laten klinken om de indringer te waaarchuwen. Als je het vertikt om weg te gaan dan gaat zijn sirene zo hard loeien dat je de lol gauw vergaat. Gelukkig hebben ze hem nog geen wapen gegeven.  

Niet alleen tegen indringers

K5 is niet alleen gemaakt om mensen weg te jagen. Als je zelf hulp nodig hebt kun je de via de robot contact zoeken met de centrale. Hij heeft daar een speciale knop voor op zijn hoofd. Uiteindelijk zie je dat K5 echt is bedoeld om mensen voor een deel te vervangen, ik hoop dat hij pas traangas krijgt als zijn intelligentie zo goed is dat er geen onbedoelde slachtoffers vallen.

Via: robots.nu