Een nieuwe technologie maakt het mogelijk kleine componenten en zelfs deeltjes te manipuleren met ultrasone golven, zonder dat deze fysiek hoeven worden aangeraakt. Dit maakt het mogelijk producten met zeer gevoelige componenten geautomatiseerd te assembleren.

De technologie is ontwikkeld door de Ultrasound Research Group van het Litouwse Neurotechnology. Dit bedrijf stelt een nieuwe ultrasone 3D-printtechnologie te hebben ontwikkeld. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ultrasone manipulatie, waarbij deeltjes en componenten met behulp van ultrasone golven worden bewogen. De nauwkeurigheid waarmee dit gebeurt is afhankelijk van de frequentie van de ultrasone golven; bij een frequentie van 40KHz is een nauwkeurig van enkele tiende van een micron haalbaar.

Objecten manipuleren

De ultrasone technologie werkt met behulp van transducers, ook wel omvormers genoemd. Een grote hoeveelheid transducers worden in de zijpanelen van de printers verwerkt. Door deze transducers individueel aan te sturen is het mogelijk ultrasone golven zeer gericht op een object af te sturen, wat het mogelijk maakt dit objecten in de golven te ‘vangen’ en deze vervolgens te manipuleren.

De methode is volledig contactloos en wordt door onderzoeker Osvaldas Putkis van de Ultrasound Research Group van Neurotechnologie een ‘contactloze grijper’ genoemd. De contactloze werkwijze maakt het mogelijk zeer gevoelige onderdelen te manipuleren, zonder dat hierbij het risico ontstaat dat deze beschadigd raken. De technologie is geschikt voor het manipuleren van (minuscule) metaaldeeltjes, schuim of vloeistoffen, maar ook volledige elektronische componenten. Zo kan bijvoorbeeld met behulp van ultrasone golven een component op de gewenste locatie op een printplaat worden geplaatst en soldeertin naar de soldeerpunten worden gebracht. De onderdelen kunnen vervolgens met behulp van een laser eveneens contactloos op de gewenste locatie worden gesoldeerd.

Video

In de onderstaande video wordt legt Putkis de werking van de nieuwe technologie uit.

Via: visionandrobotics.nl