De komende jaren worden in de Brabantse maakindustrie in een hoog tempo robots omarmd. Vooral robots die kunnen samenwerken met menselijke werknemers zijn populair.

Dat voorspelt Marcel Grooten, die de kansen voor slimme robots in de Brabantse maakindustrie onderzocht. Grooten doet zijn uitspraken in het tv-programma ‘Booming Brabant’ van Omroep Brabant. “In de jaren tachtig en negentig verhuisde de productie van veel Brabantse bedrijven naar lagelonenlanden. Daar komen nu de bedrijven dankzij de ontwikkeling van slimme robots meer en meer van terug”, vertelt Grooten in het programma. “Door de inzet van slimme robots wordt het productieproces beter, sneller en goedkoper. Daardoor verbetert de concurrentiepositie en worden er banen gecreëerd.”

Cobots

Met name ‘cobots’, robots die nauw kunnen samenwerken met mensen, worden steeds belangrijker binnen de maakindustrie. De robots kunnen flexibel worden geprogrammeerd, waardoor zij ook kunnen reageren op het gedrag van mensen.

Grooten wijst op het feit dat in de jaren ’80 en ’90 veel maakbedrijven in Brabant de productie hebben verhuisd naar lage landen lonen. Door de komst van robots zou de productie de komende jaren steeds vaker weer worden teruggehaald naar Nederland. Grooten stelt dan ook dat het idee dat robots banen kosten niet klopt. De inzet van robots zou het productieproces juist stukken goedkoper maken, wat leidt tot economische groei. Investeren in robotica zou op termijn dan ook nieuwe banen opleveren.

Via: visionandrobotics.nl